Osteopathische manueel therapie

Manueel therapie

Manuele therapie is geschikt voor klachten die gepaard gaan met het minder goed kunnen bewegen van een gewricht. De manueel therapeut probeert de veranderde beweeglijkheid in en om een gewricht te herstellen. Ik pas de manuele therapie toe volgens de osteopathie.

U kunt klachten in de wervelkolom of ledematen krijgen wanneer gewrichten niet goed functioneren. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel ‘functiestoornissen’ genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Zacht trekken en duwen

Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. Daarbij hoort u soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Door het verbeteren van houding en beweging zijn deze verbeterde functies te handhaven. Problemen in de toekomst worden voorkomen door oefentherapie en advies over houding, beweging en leefstijl.