Medical taping concept (mtc)

Medical taping

Dit is de gekleurde tape op armen, benen en romp die we vaak zien bij sporters. Ook bij niet-sporters wordt dit zogenaamde medical tape steeds vaker toegepast. Waarom eigenlijk?

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

 

Werking
Het principe is activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.

Door het continu stimuleren van het natuurlijk genezingsproces van het lichaam zelf, in combinatie met het meerdere dagen kunnen dragen van de tape, zorgt de tape voor een unieke ’24-uurs per dag’ behandeling. Gevolg: een afname van de pijn en een sneller herstel.

Ik maak gebruikt van CureTape. Deze heeft dezelfde rekbaarheid als de huid, is erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch.
In tegenstelling tot de ouderwetse stugge tapemethode, die vaak werd gebruikt om de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht in te perken, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit/beweeglijkheid” door functieverbetering.   

Hoe lang blijft het zitten?
Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape. Uiteraard is het zo, dat intensief gebruik de duur verkort.

 

Kosten
Medical taping valt onder fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt deze behandeling daar uit vergoed. Mocht het zo zijn dat er vaker getaped moet worden, dan zal ik u verzoeken een eigen rol te kopen.