Dry needling

Dry Needling

Dit is een vrij nieuwe behandelmethode, die uitgevoerd wordt door een daarin gespecialiseerde fysiotherapeut. Met een ‘droge’, dunne acupunctuur naald wordt er in een spier geprikt, er wordt geen vloeistof in gespoten.

 

Waarom dry needling?

Dry needling is een snelle en vaak effectieve manier van behandelen. In tegenstelling tot rekken of massage komt dry needling directer aan in de spiervezels die behandeld dienen te worden.

 

Wat gebeurt er tijdens dry needling?

De fysiotherapeut gaat op zoek naar mogelijke triggerpoints, dit zijn verhardingen in een spier – ook wel knopen genoemd – die lokaal pijn kunnen
veroorzaken, maar ook uitstralingspijn op een ander gebied. Naast pijn kan een triggerpoint ook zorgen voor bewegingsbeperkingen, stijfheid en verminderde kracht en coördinatie.

Op de plek van een triggerpoint wordt het naaldje ingebracht. Als reactie kan de spier kort aanspannen, dit kan tijdelijk een kramperig gevoel geven. Als gevolg van deze aanspanning ontspant een spier voor langere tijd.

Dry needling is een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling. Daarnaast bestaat de behandeling uit oefentherapie om te kunnen voorkomen dat de triggerpoints opnieuw optreden.